Na jarenlange lobbystrijd in Brussel en de lidstaten is op 20 mei j.l. de herziene versie van de Europese EVOA Verordening in werking getreden. De bepalingen met de grootste impact op de export van groenelijststromen zoals metalen worden per 20 mei 2027 van kracht.
De EVOA Verordening regelt het grensoverschrijdend verkeer van afvalstoffen. Hiertoe worden ook hoogwaardige recyclingstromen als schroot en nonferrometalen gerekend. De herziening van de EVOA(EU 2024/1157) is ingrijpend en belemmert de huidige vrije wereldhandel in hoogwaardige recyclingstromen als metalen. Met een overschot van ruim 20 miljoen ton aan schroot en non-ferrometalen binnen de EU zal de herziening forse gevolgen hebben. De bepalingen die de grootste impact op de export van groenelijststromen als metalen worden eerst per 20 mei 2027 van kracht. Dat geeft de Europese metaalrecyclingsector nog enige tijd om maatregelen te nemen en de nodige voorbereidingen te treffen om met de nieuwe situatie om te gaan.
Belangrijkste veranderingen
Voor de uitvoer van schroot en non-ferrometalen (die op de groene lijst staan) naar niet OECD landen zijn de wijzigingen het meest ingrijpend:
• Het land van bestemming zal aan de EU moeten aangeven dat zij metaalschroot en/of andere metaal’afvallen’ wenst te importeren.
• Het land van bestemming zal aan de EU moeten aantonen dat de in het land gevestigde smelterijen deze metalen kunnen verwerken op een verantwoorde manier.
• Het land van bestemming zal hiervoor goedkeuring moeten krijgen van de Europese Commissie en bij goedkeuring worden toegevoegd in een hiervoor op te zetten EU-register.
• De eindverwerker – smelterij – waar het schroot naartoe gaat, moet worden opgenomen in een EUregister van gecertificeerde eindverwerkers.
• Om te worden opgenomen in dit register moet de smelterij tenminste iedere 2 jaar worden gecertificeerd door een erkende onafhankelijke certificerende instantie.
De overkoepelende Europese recyclingorganisatie, EuRIC, werkt momenteel hard aan het opstellen van de certificeringsnormen voor toetsing van de eindverwerkers. Ze werkt samen met de internationaal erkende certificerende instelling, Bureau Veritas. Het resultaat zal worden afgestemd met de Europese Commissie.
Export buiten de EU – OECD landen
Voor export naar OECD-landen gelden in grote lijnen dezelfde regels als voor export naar niet-OECD-landen. Echter, OECD-landen hoeven in principe niet eerst goedkeuring te verkrijgen van de Europese Commissie om te worden toegevoegd aan het register van landen waar afvalstromen voor verwerking/recycling naartoe mogen. Ook smelterijen in OECD-landen moeten worden gecertificeerd door een erkende onafhankelijke certificerende instantie.
Het wordt echter mogelijk om hiervan vrijstelling te verkrijgen op basis van een overeenkomst tussen de EU en het betreffende OECD-land. Voor de export van schroot naar een belangrijke exportbestemming als Turkije zou een dergelijke vrijstelling een uitkomst zijn. Het is vooralsnog niet duidelijk of de Europese Commissie hiervoor open staat. Ongetwijfeld zal zich ook hierover weer een lobbystrijd gaan ontvouwen….
Hans Koning
Gepubliceerd in de MRF Circulaire juli 2024