Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

Daan van Everdingen (27) is sinds november vorig jaar toegetreden tot de KAM commissie van de MRF. Als doorgewinterde praktijkman bij Van Pelt Recycling is Daan een ware aanwinst om de steeds ingewikkelder wordende wet- en regelgeving het hoofd te bieden.

“Toen de vacature hier afgelopen oktober bekend werd, riep mijn directie direct dat dat iets voor mij zou zijn. Ik heb het met beide handen aangegrepen. Ik zit graag dicht op het vuur en de toegevoegde waarde van de MRF op dit vlak voor leden is echt geweldig goed”, vertelt Daan. Nog maar 18 jaar en rechten studerend raakte Daan al gefascineerd door het werk bij Van Pelt. Als manager Backoffice werkt hij samen met 25 collega’s en nog een aantal parttime medewerkers. “De informele sfeer in ons bedrijf en in de recyclingbranche sprak me meteen aan. Daarnaast vind ik het mooie aan metaal- en elektronicarecycling dat de waarde van grondstoffen en duurzaamheid hand in hand gaan. De materialen waar me wee werken hebben simpelweg waarde omdat ze duurzaam opnieuw ingezet kunnen worden als grondstof.”

Daan ziet de praktische vertaling van nieuwe wet- en regelgeving naar de leden als speerpunt van het werk van de KAM-commissie. “Iedereen in de branche heeft te maken met steeds strengere regels en eisen. Nieuwe wetten en regels die impact hebben op onze branche volgen elkaar in rap tempo op. Ik zie het als een mooie taak om deze regelgeving zo te vertalen naar de leden dat iedereen weet hoe hier praktisch invulling aan kan worden gegeven. Vanuit de MRF gebeurt dit door updates, de Circulaire, advies, maar uiteraard ook met het MRF-Keurmerk. Het Keurmerk is in feite een concrete vertaling van de regels waar je als recyclingbedrijf mee te maken hebt.”

“Wat betreft nieuwe regelgeving speelt er natuurlijk een aantal ingrijpende thema’s in de branche. Denk aan de wetgeving rondom ZZS. Deze legt grote administratieve druk op de recyclingbedrijven en maakt het recyclen absoluut niet makkelijker. Ook de nieuwe EVOA-regels zorgen voor uitdagingen. “Het idee dat we kostbare metalen en grondstoffen binnen Europa willen houden is niet per definitie slecht, Verwerking binnen Europa wordt echter enorm bemoeilijkt door de grote regeldruk. Het is daarom enorm belangrijk dat we als branche met de MRF onze bezwaren en uitdagingen duidelijk laten horen in Den Haag.”

Paul Vermeij
MRF Circulaire februari 2025