Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Aon: Bruggenbouwer tussen MRF-leden en verzekeraars.

Belangrijkste reden om geassocieerd lid te worden van de MRF is volgens Jan-Lodewijk van den Berg, senior client manager van risico- en verzekeringsadviseur Aon, om nog beter te weten wat er speelt binnen de sector. “We helpen MRF-leden graag als het gaat om het beperken van hun risico’s en bij te dragen aan de verzekerbaarheid. Wij inventariseren de uiteenlopende risico’s en adviseren preventieve maatregelen, dat is echt key om de premie betaalbaar te houden. En soms zijn dat heel basale dingen als vaatjes benzine die op een werf te dicht bij de oplader van een elektrisch aangedreven heftruck staan. Orde en netheid zijn echt belangrijk om risico’s en schades in te dammen. Ownership creëren bij alle medewerkers op de werkvloer is dan de beste aanpak”.

 

Jan-Lodewijk kort zijn naam graag af naar Lood, en dat is niet pas sinds het MRF-lidmaatschap. Hij loopt al lang rond in de recyclingsector en kent de fijne kneepjes van dit gespecialiseerde assurantievak. “We kijken uiteraard ook naar de best passende oplossingen voor verzuim, arbeidsongeschikt en pensioenen. Als Aon slaan wij dan de brug tussen de verzekeringsbehoeften van onze cliënt en het aanbod van verschillende verzekeraars.

We hebben toegang tot de co-assurantiemarkt, onze eigen volmachten en herverzekeraar. Het is voor verzekeraars ook echt een heel uitdagende sector omdat we bijvoorbeeld regelmatig branden tegenkomen, daarom is die preventie zo belangrijk. Het moet ook voor de verzekeraar een aanvaardbaar risico vormen”, vervolgt Lood. “Ik spreek trouwens liever van de ‘verduurzamingssector’ dan van de recyclingsector, het gaat toch om grondstoffen die je wil verduurzamen voor hergebruik. Recycling wordt gemakkelijk geassocieerd met afval, dat weliswaar wordt hergebruikt, maar naar mijn mening te weinig recht doet aan hoe ook MRF-leden zorgvuldig omgaan met onze grondstoffen”, besluit Lood.

TCU Ulft BV: “MRF ondersteunt mijn ondernemerschap in circulaire grondstoffen”

De grote hal wordt nu nog deels verhuurd, maar als het aan eigenaar Jurian ter Maat (30) ligt wordt deze binnen een paar jaar geheel benut voor de metaal recycling werkzaamheden van TCU (Transport, Containers Ulft) BV. “Ik heb recycling altijd al heel aantrekkelijk gevonden, nu dus ook metaal. Vanwege de circulariteit waar je aan werkt, maar zeker ook de vele contacten en tja, de handel!” Amper twee jaar geleden deed de kans zich aan Jurian voor om het bedrijf over te nemen. “Ik zit echt nog in de groeifase, de volumes zijn nog niet zo omvangrijk, maar het groeit gestaag. Ik heb een achtergrond in de grond- weg- en waterbouw, maar hier ligt toch wel mijn passie. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan de circulaire economie en het lidmaatschap van de MRF helpt mij om verder te professionaliseren en te groeien. Ik kende natuurlijk de mindere beeldvorming rond schrootbedrijven, maar mijn motto is altijd geweest: eerlijk en transparant zakendoen. Het keurmerk van de MRF is een zeer waardevol richtsnoer voor ons bedrijf en ook de nieuwsbrieven over wet- en regelgeving en de tweewekelijkse informatie over de schrootmutaties geven mij een goed inzicht. We hebben particulieren, bedrijven en overheden als klant en die bedienen we met vier medewerkers zo goed mogelijk. We knippen en sorteren alle ijzersoorten en metalen; batterijen worden meteen apart gehouden en verwerken we volgens de aanpak van Stibat, dat werkt prima. Ik ben zeker 6 dagen per week actief en de groei van het bedrijf stimuleert enorm, en vooral de handel, dat spel dat vind ik machtig mooi!”

Lotterjouk: de goedgekende partner in de regio

“Soms ben ik om 05.00 uur ’s morgens klaarwakker, en laatst heb ik toen de hele wet milieubeheer eens doorgenomen. Ik vind het belangrijk om alle regelgeving goed te volgen, dat is best veel werk en er verandert nogal eens wat. Later realiseer je je dat het MRFlidmaatschap je permanent op de hoogte houdt, dat is echt super waardevol voor ons bedrijf”, stelt nieuw lid Michel Lotterjouk.

Michel, geboren Tielenaar, is ermee in zijn nopjes, zijn lidmaatschap van de MRF. “Ik krijg afgelopen dagen felicitatie-appjes en telefoontjes van relaties en al bestaande MRF-leden, heel leuk.”

“Toen mijn vrouw Pauline en ik in 2005 onze recycling business startten was er in de wijde omtrek geen enkel ander metaalrecyclingbedrijf actief. We konden vrij snel groeien en dus investeren in machines, uitbreiding van de werf en verdere professionalisering. We verwerken nu met 8 mensen zo’n 800 tot 1000 ton ijzer per maand en de non-ferro beloopt tussen de 100 en 300 ton per maand”, zegt duizendpoot Michel. Onder de holding voert hij naast het recyclingbedrijf nog 2 bv’s in vastgoed en automotive. “Wij geloven in langetermijnrelaties en daar Lotterjouk: de goedgekende partner in de regio doen we alles voor. Tevreden cliënten, professioneel werken en alles binnen de wettelijke kaders, daar staan wij voor! Onze bar heb ik zelf in elkaar gezet, drinken we met elkaar een gezellig glas, dat hoort er voor ons echt bij”, vertelt Michel.

 

Op de werf wordt druk gewerkt en worden alle aangevoerde materialen direct gesorteerd en opgeslagen. Pauline voert de regie over alle administratie en is ook blij met het MRF-lidmaatschap: “Er is zoveel wet- en regelgeving waar je rekening mee moet houden, dan is de support en het klankbord vanuit MRF zeer welkom. Wij streven naar de juiste manier van zakendoen en iedere inspectie moet hier probleemloos verlopen. Met alle suggesties en verbeteringen gaan wij meteen aan de slag.”

Paul Vermeij, MRF Circulaire mei 2024