Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

De MRF heet Den Oudsten Metaalhandel BV en Henk Netten Oud IJzer en Metaalhandel BV van harte welkom. 

Paul den Oudsten                                                                                                           Henk Netten

Den Oudsten b.v. Metaalhandel

Het familiebedrijf Den Oudsten is waarschijnlijk de oudste oud-ijzerhandelaar. De opa van huidig eigenaar Paul den Oudsten, richtte het bedrijf bijna 200 jaar geleden op. Het begon allemaal met de inzameling van ijzer, koper en huiden. Het verzamelde materiaal werd in de tuin van opa opgeslagen. Zijn vader Schalk den Oudsten zette de zaak voort, nog steeds in de tuin bij het ouderlijk huis. Vele jaren later kwam een jonge Paul met de mededeling thuis dat zijn vader maar een stuk van het terrein aan hem moest geven. Pa stemde in en Paul was vervolgens als tiener in zaken. Paul wilde eigenlijk niet meer naar school, maar op aandringen van zijn moeder werd de opleiding tot timmerman met succes voltooid. Ondernemer was Paul al toen hij op de lagere school zat. In die periode ontdekte de onderwijzer de dode kat in de tas van Paul. Hij wist de onderwijzer te vertellen dat de huid van de kat geld waard was en hij dus niet kon voldoen aan het verzoek de kat weg te gooien. De handel in huiden was heel lang een kernactiviteit van Den Oudsten: stierenhuiden voor de auto-industrie; huiden van mollen voor de voering van bontjassen en huiden van katten voor kleding. Paul verdiende al snel meer dan een zakcentje met zijn handel. Op de lagere school moesten een paar kinderen de zakken leeg maken, want een lokale winkelier had geklaagd dat er was gestolen. Uit de zakken van de 12-jarige Paultje kwam 1400 gulden, met de mededeling “Ik heb niets gestolen, hoeft ook niet want ik kan het makkelijk betalen’. De verbaasde schooldirecteur belde naar moeder: ‘Oh ja hoor, hij heeft altijd geld bij zich voor zijn handel’.

'Paul: “Mijn broer Herman en ik namen de zaak over van vader en bouwden de zaak verder uit en hadden een heldere taakverdeling: hij vooral de huiden en ik het oud-ijzer. Na zijn overlijden hebben we de huidenhandel op een laag pitje gezet. Het bedrijf is inmiddels gevestigd in Hengelo. Met 12 man personeel, geavanceerde apparatuur en een locatie aan het water zijn we een van de grotere metaalrecyclers in het oosten van het land. De geschiedenis van het bedrijf heb ik verwerkt in een zelfbedacht logo: op een koeienhuid zien we de verwerking van metalen. ”Wij krijgen handel van veel lokale inzamelaars, groot en klein en ik haal veel handel uit Duitsland: ongeveer 75% van de handel komt uit Duitsland. Wij kunnen het materiaal hier knippen en laden in de boot. Dan gaat het door naar EMR die het verder opbulkt.” Het gaat Den Oudsten zakelijk voor de wind. Paul: “Wij groeien nog steeds elk jaar. Wat ons heeft geholpen is de introductie van de euro. Vroeger liep je altijd koersrisico, nu niet meer. Het gaat goed met ons en met alle collega’s moet het goed gaan. Hoe dat komt? De afgelopen decennia is er veel meer afval aangeboden, neem het afval dat bij sloop ontstaat: vroeger werd dat gestort en inmiddels zijn er puinbrekers die materiaal verwerken en er dus ook betonijzer vrij komt: extra handel voor ons.”

Henk Netten Metaalhandel B.V.

Het bedrijf is gevestigd in Stellendam op Goeree-Overflakkee. Een klein dorp (3.520 inwoners) met een haven waar vissersboten uit Ouddorp, Goedereede en Stellendam liggen te wachten om een mooie vangst binnen te halen. En inderdaad, de vissersboten waren aanvankelijk een belangrijke klant van Van Netten. Henk: “Dat is inmiddels wel anders: de vissersvloot is sterk gekrompen en de hoeveelheid materiaal, zoals kettingmatten, dus ook. Stellendam is nog steeds bekend om de Stellendamse garnalen, de betere kwaliteit garnalen. Mijn vader en oom begonnen op jonge leeftijd als venters langs de deuren. Met een tasje vol met spulletjes moest hij langs de deur om zijn waar te verkopen. Later heeft hij zich gericht op het oudijzer. Dat lag ook voor de hand, want de hele familie zat in het oud-ijzer.

De visserij levert nog maar een fractie van onze handel. We hebben nu klanten tot ver buiten de regio en in allerlei sectoren. Sinds ik het bedrijf overnam van mijn vader en oom is het aantal klanten vertienvoudigd. Na de visserij richtte ik me eerst op de bouw, maar daar kwam in 2010 de klad in. Daarna heb ik het klantenbestand verbreed: van de lokale fietsenmaker tot een groot bedrijf zoals Vopak. Ook weten de kleinere metaalhandelaren en particulieren ons steeds meer te vinden. De groei van onze handel is enorm toegenomen de laatste jaren.

Het grootste probleem is het vinden van medewerkers en dan ook nog medewerkers die hun handen vuil willen maken en waar je echt op kunt bouwen. Ik ben bereid goed te betalen en we staan bekend als een goede werkgever en ondernemer. Er is een periode geweest dat we hard moest knokken om het kampimago van ons af te schudden. Dat bereik je door transparant en betrouwbaar te opereren, maar ook door de werf netjes en schoon te houden en door elke klant volledige openheid van zaken te geven.

Ik zie voor onze sector eigenlijk twee grote problemen: allereerst de schrootbranden. Wij hebben geen branden gehad, maar ik realiseer me goed dat we dit als sector moeten aanpakken. Handelaren zoals ik moeten het e-waste netjes gescheiden houden. Als iedereen dat doet, stoppen de branden uiteindelijk.”

Cash is een andere uitdaging. Het wordt het ons steeds moeilijker gemaakt om dit wettige betaalmiddel te gebruiken. Wij betalen een deel van onze handel contant. Altijd met een bon en via een geldautomaat. Ik wil niet dat mijn mensen met geld gaan lopen. Mocht cash helemaal worden verboden dan verzet ik me niet, maar dan moet iedereen wel meedoen. Henk is MRF lid geworden omdat “we gewoon bij de groep professionele handelaren willen horen en omdat ik collectieve belangenbehartiging belangrijk vind.”