Deze website maakt gebruikt van cookies en verzamelt browsegegevens om u de beste ervaring te geven. Lees meer over de gegevens die wij opslaan in onze privacy policy.

E-mail

mail@mrf.nl

Telefoon

T: +31 (0)70 362 46 10

Adres

Postadres: Postbus 85645 2508 CH Den Haag

MRF wordt ondersteund door Lejeune Association Management te Den Haag (zie www.lejeune.nl)
MRF
Alles over de MRF, het keurmerk en waar wij voor staan
Lees meer
Standpunten
De standpunten en actueel besproken thema’s in de branche
Lees meer
Leden
Het MRF ledenoverzicht
Lees meer
Agenda
Bekijk toekomstige MRF en beursevenementen
Lees meer
Meldpunt diefstal
Meld nu een diefstal
Lees meer
E-Waste
Doe mee met de stimuleringsregeling E-Waste!
Lees meer

Bekijk de nieuwste MRF Circulaire!

Op het komend Nationaal Recycling Congres zal de recyclingsector de voorwaarden voor de transitie naar een circulaire economie in kaart brengen. Adequate regelgeving van het nieuwe kabinet om de inzet van secundaire grondstoffen en Design for Recycling te stimuleren is dringend gewenst, zodat klimaatdoelstellingen haalbaar worden.

 

Op 17 maart a.s. organiseert de MRF samen met de FNOI, NRK Recycling en VHT het 2e Nationaal Recycling Congres. Samen hebben we ons verenigd in het platform Nationaal Recycling Forum om onze gezamenlijke boodschappen over de bühne te brengen. Nu de grootste corona-ellende achter de rug lijkt, heb ik er het volste vertrouwen in dat we op 17 maart enkele honderden deelnemers live kunnen en mogen verwelkomen in de Fokker Terminal in Den Haag. Niet alleen recyclers, maar ook vele beleidsmakers, handhavers en politici.

Tijdens het Congres zullen we als recyclingsector duidelijk maken wat er nodig is om de transitie naar een circulaire economie te maken. Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Het regeerakkoord bevat echter weinig concrete plannen op dat gebied. Dat kan en moet beter! Met de klimaatdoelstellingen gaat het kabinet wel voortvarend aan de slag. Dat is goed nieuws voor recyclers, want hoogwaardige (metaal-)recycling draagt in hoge mate bij aan het realiseren van die doelstellingen. Hoe meer primaire grondstoffen worden vervangen door gerecyclede grondstoffen, hoe lager onze CO2 uitstoot. Daar valt nog enorme winst te behalen. Van alle grondstoffen die worden ingezet in de Europese industrie, bestaat nog maar 12% uit gerecyclede grondstoffen. De potentie is dan ook enorm. Daarvoor zijn echter wel de juiste prikkels en wet- en regelgeving nodig. 

Vooralsnog ontbreken die. Het kabinet moet hoognodig de productie op basis van secundaire grondstoffen gaan stimuleren. Het verplicht stellen van circulair ontwerpen - design for and with recycling - is daarvoor een randvoorwaarde. Dat mis ik nog in de kabinetsplannen. Willen we circulair zijn in het jaar 2050 en de gestelde klimaatdoelstellingen halen, moet hier de sprong voorwaarts worden gemaakt. Erkenning van hoogwaardige recyclingstromen als secundaire grondstof in plaats van dat achterhaalde, stigmatiserende afvalbegrip geeft daarbij een flinke duw in de rug. De nieuwe staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat, Vivianne Heijnen, is uitgenodigd om tijdens ons congres een presentatie te verzorgen hoe we dit samen kunnen realiseren.

Laten we met zijn allen aanwezig zijn bij dit Congres om een krachtig signaal af te geven. Door te laten zien wat we zelf kunnen en door te laten horen waar we nu actie van het kabinet voor nodig hebben.

Hans Koning | directeur MRF